Free Joomla Templates by Web Hosting
Belépés
Hirdetések


Harcsa

IWIWFacebookTwitterDel.icio.usGoogle bookmarkLinkter.huvipstart.huSatartlapDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Harcsa

A harcsát hatalmas fej, rövid törzs és igen hosszú farokúszó jellemzi. Feje igen széles, felülről kissé lapított és igen kerekített. Szája hatalmasra tátható. A szájüreget sűrű, apró gerebenfogazat borítja. Felső szájpadlása kemény, csontos. Szeme a szájszöglet közelében helyezkedik el, és méreteihez képest szokatlanul apró. Szája széléről tapogató bajusszálak nyúlnak ki: négy rövidebb az alsó ajakról, és két hosszú a felsőről. Teste vaskos, hasüregében hatalmas gyomorral. Garatnyílása igen bő.

A két nagy páros mellúszó közvetlenül a fej mögött helyezkedik el. A farokrész szokatlanul hosszú és keskeny. Ugyancsak hosszú a farok alatti úszó is, amely végighúzódik a farokrész alatt. A harcsa alakjából adódóan nagy kilengésű, kígyózó mozgást tesz lehetővé.
Teste csupasz, bőrét pikkely nem fedi. Háta barnásszürke színű, oldala világosabb, márványozott.

Leginkább ízlelő és szaglószerve nyújt segítséget a táplálék észlelésében, de tapintó, halló, valamint az áramlást érzékelő szervei is fejlettek.
Ívásának fő időszaka május-júniusra esik. Parti fűzfák gyökereire rakja le az ikráit. Ilyenkor párosával jár, valóságos fészket készít magának, ahol az ikrákat a kikelésig védi.A harcsa táplálékdús vizekben nagyon gyorsan növekszik, a kétnyaras harcsa elérheti az 500 mm-t, és az 1,2-1,5 kilógrammot. Nappali óráit többnyire a víz mély gödreiben, üregekben, vízbe dőlt akadályok között tölti. Kora esti, éjszakai órákban elhagyja búvóhelyét és táplálékszerző körútra indul. Vannak időszakok, mikor nappal is mozgásban van. A forró nyári időszak déli óráiban, zivatar közeledtekor, nyári áradások alkalmakor figyelhető meg a mozgása. Többnyire a fenék közelében vonul, minél alacsonyabb a vízállás, annál inkább ragaszkodik a mélyebb részekhez. Áradáskor azonban felkeresi a sekélyebb részeket is.

A harcsa késő ősszel elvermel, ilyenkor alig táplálkozik.

Rekordhalak

Csuka - Keller János Beszamolo - Wachteinheim József
Harcsa - Csuka Sándor kőházi-tavak heves
pontyok - Kvacskó Mária Amur a Kacsatobol - Sonkolya László
Ponty - Szabó István Pisztráng
balin csukáim
Időjárás

Ki olvas minket
Oldalainkat 3 vendég böngészi
Látogatottság
mod_vvisit_counterMa:43
mod_vvisit_counterTegnap:198
mod_vvisit_counterEzen a héten:1081
mod_vvisit_counterMúlt héten:960
mod_vvisit_counterEbben a hónapban:3394
mod_vvisit_counterMúlt hónapban:1149
mod_vvisit_counterÖsszes:891119